Els primers genovesos valencians

Acabe de rebre còpies de les Cartes de Nova Població per a les poblacions de Beniopa i Benipeixcar. Són còpies autentificades fetes al 1834 i presenten algunes llacunes, evidents principalment a la part de la relació de nous pobladors.
Esta manca d’informació pot ser deguda a que les relacions nominals estaven en el primer full del document notarial i per tant el més expost a humitats i agressions diverses. També s’observa una modificació en certs cognoms, dels encara llegibles, deguda al desconeiximent dels mateixos per part del copiste i la vacilació a l’hora de transcriure paraules dubtoses de l’original antic.
Com a curiositat, en ambdòs Cartes es diferencia clàrament la procedencia dels nous pobladors afegint formules com ex Gandie poblatores per als “de casa”… i genovesii per als nostres (Beniopa) o ytalus i omnes oriundi di regni et dominacionis genue (Benipeixcar)
Amb les dades que poseïm per les Cartes de Nova Població de Miramar, Benipeixcar i Beniopa, completades amb les de la transcripció parcial i provisional del document sobre el repartiment de terres de Benipeixcar i Miramar (manca el de Beniopa), he confeccionat un llistat dels pioners, avantpassats nostres, que s´establiren al ducat de Gandia.
Ad estos, hi hauria que afegir a tots aquells que no consten en les dites relacions però el nom dels quals va apareguent a poc a poc en els registres parroquials de Benipeixcar, Benirredrà, El Real… i el les Cartes de Nova Població parcials o unipersonals que suren a poc que furguem. Són els ligurs/genovesos/piamontesos/ytalus que podriem relacionar amb el paragraf de la “queixa dels genovesos” que diu: -Y, dentro el término que V.P. ordenase, prometemos aser venir hermanos y deudos que no están aguardando sino que les avisemos-.
El llistat el podeu baixar ací

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *