Més Mafé als Alps

Una branca antiga dels Mafé en les valls alpines.
Al llarg del temps que he vingut donant-vos dades sobre els nostres avantpassats més antics, sempre m’ha quedat el dubte i la incertesa al voltant de l’enigma de l’origen territorial del nostre cognom Mafé.
La vacil·lació a l’hora de grafiar el poble d’Antonio Maffé en els llibres parroquials de Benipeixcar ens ha vedat de fruir o de conèixer les terres on es varen criar i morir els seus/nostres majors; de la terra que ens va donar l’essència, el ser com som i el nostre nom de família.
En un altre moment especulàvem si la indicació “en la provincia de Ytalia, diferenciava la procedència d’Antonio de la de les altres persones, també de la zona italo-provençal-alpina, que aplegaren a Gandia a repoblar les moreries. D’uns no tenim dubte que eren de pobles de la senyoria de Gènova; d’altres on no figura cap senyoria, només el nom del poble, pensem que serien territori dels Saboia… i la província d’Itàlia que?
Pel que sabem fins ara el nom de “província d’Itàlia” era la denominació que l’imperi espanyol dels Àustria donava als territoris que varen ser domini del Duc de Milà i que van passar a domini espanyol després de la batalla de Pavia al 1525. Les possessions del ducat de Milà no s’extenien molt per la Liguria genovesa ni pel Piemont franco/saboiard, territoris a sovint enemics, per la qual cosa hauríem de buscar el nostre origen en un territori amb més possibilitats de ser considerat “província d’Itàlia a l’imperi dels Àustria”, és a dir, focalitzar la nostra cerca en allò que diu el document i no en allò que ens agradaria que diguera.
En l’actualitat la concentració més alta (en eixa zona) de persones amb el cognom Maffè es dona a la província llombarda de Novara tot i que sembla per una implantació amb èxit prou moderna, com la nostra. Tot i això, seria necessari un indicador que reflectira la implantació antiga d’un cognom en un territori com poguera ser la dispersió, que indicaria la presència des d’antic. I açò ens du a una observació que em xocava, quan l’estudiava, per curiosa: la presència en el territori de la província de Sondrio (entre la Llombardia i Suïssa) de molts casos de persones amb totes les variants possibles del nostre cognom i entre ells el nostre. És un territori aspre i altíssim, entre els llacs de Como i de Garda, amb baixa densitat de població i secularment emigrant, o siga que demostrar una implantació antiga de cognom Maffé seria com quasi assegurar un més que probable bressol dels Mafé valencians.
La província de Sondrio és la denominació actual d’un territori conegut històricament com la Valtellina. En la edat mitjana va caure baix el domini dels grisons protestants i els valltellinesos, com a catòlics, hagueren de patir molta repressió de manera que la Valtellina va esclatar en una insurrecció contra els seu domini en l’any 1620, les conseqüències de la qual són un altra història. Només per curiositat, també a la Valtellina nord-occidental existix una frazione amb el nom d’ Olmo.
Al sudest de la Valtellina, fins al llac de Garda es troba la Val Camónica, també zona alpina i en la província de Brescia. En un parell dels seus pobles (a una ramificació que es diu la Valsaviore) em trobat testimonis prou antics de Maffé com a families establides als mateixos. Vejau en l’enllaç els pobles de Cevo, Grevo i Cedegolo:
http://francorino.interfree.it/valsaviorestoria53.htm

Com podeu observar, cal que continuem investigant. Només eixí, pot ser algun dia, trobem el nostre oritgen, que per altra banda ja ens es conegut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *